In Bussum worden, naast de diverse acties op scholen en de acties voor dossierwerk, de volgende publieke acties gevoerd:
- Handtekeningenactie voor Vrouwendag op 8 maart in de bibliotheek
- Collecte in 3e week van maart
- Groetenkaartenactie en Write for Rights in de bibliotheek in december.
In Huizen worden, naast de diverse acties op scholen en de acties voor dossierwerk, de volgende publieke acties gevoerd:
- Handtekeningenactie voor Vrouwendag op 8 maart in de buurthuizen en De Krachtcentrale
- Collecte in 3e week van maart
- Koningsdag 27 april met handtekeningenactie
- 4 mei herdenking
- 'Vier onze Vrijheid' 75 jaar vrijheidsfeest op 5 mei
- Huizerdag op de 2e zaterdag van september, met handtekeningenactie
- Groetenkaartenactie en Write for Rights in De Krachtcentrale en de bibliotheek in december
- Iedere laatste zondag van de maand: brieven voor gevangenen die uitgedeeld worden in de kerken.
Persbericht Amnesty International afdeling Huizen & Gooi-Noord, 24 augustus 2021
Precies 3 maanden geleden werden we opgeschrikt door de arrestatie van de 26-jarige journalist Raman Pratasevich die in Wit-Rusland (Belarus) samen met zijn vriendin werd gearresteerd nadat het vliegtuig waarin hij zat een noodlanding in Minsk maakte. Mede dankzij internationale aandacht zitten beide jonge mensen nu niet meer in de gevangenis maar worden ze in huisarrest gehouden.
Een subgroep van de Amnesty groep in Huizen en Gooi Noord schrijft specifiek brieven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Myanmar.
Zo wordt actie gevoerd voor de Rohingya's en voor (politieke) gewetensgevangenen.
In het kader van het Myanmarese Nieuwjaar zijn in april 2020 circa 25.000 gevangenen vrijgelaten. Helaas onder hen geen enkele gewetensgevangene.
Onderstaand twee links naar de laatste Amnesty berichten over de situatie van de Rohingya.
In juli 2020 heeft Amnesty haar rapportage over de mensenrechtensituatie in Myanmar gestuurd naar de Verenigde Naties als input voor de Universal Periodic Review (UPR) van Myanmar die plaatsvindt in January-February 2021. Het rapport is bij ons op te vragen en is ook beschikbaar op www.amnesty.org
Een subgroep van de Amnesty groep in Huizen en Gooi Noord schrijft specifiek brieven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het Midden Oosten en Noord Afrika.
Zo wordt actie gevoerd voor gevangenen en voor eerlijke processen in Marokko, Egypte, Saoedi-Arabië, Iran en Israël:
Marokko:
- Ali Aarass is eindelijk vrijgelaten, zie laatste nieuws. Op 2 april is Ali Aarass vrijgelaten uit een gevangenis in Marokko. Hij heeft na een schimmig proces 12 jaar vastgezeten waarvan lange tijd in eenzame opsluiting. Begin juli 2020 is hij, na vertraging vanwege de coronamaatregelen in Marokko eindelijk teruggekeerd naar zijn familie in België en verblijft hij bij vrienden van de familie.
- We voeren actie voor mensen die slachtoffer zijn of dreigen te worden vanwege de onrusten in het Rif gebergte en de gevangen journalisten en vreedzame demonstranten vrij te laten.
https://www.amnesty.nl/actueel/marokko-journalisten-vreedzame-demonstranten-vrijlaten
Egypte:
-
Aser Mohamed, in oktober 2019 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, omdat hij op een plein was waar acties gevoerd werden. In 2016 was hij 14 jaar oud, een kind nog, en kreeg elektroshocks en werd urenlang opgehangen aan zijn armen en benen. Zo dwong de Egyptische veiligheidsdienst uiteindelijk een bekentenis af.
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/10/egypt-convictions-of-two-men-disappeared-and-tortured-as-children-shameful/
Saoedi-Arabië:
- Raif Badawi is veroordeeld voor het vreedzaam uiten van zijn mening op een online debatforum dat hij zelf had opgericht, de 'Free Saudi Liberals'. Raif pleitte in zijn blogposts voor waarden als vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en rechten van minderheden. Vanwege zijn 'liberale' opvattingen en zijn kritiek tegen de regering en religieuze gezaghebbenden werd hij veroordeeld voor het 'beledigen van de islam'.
ZIJN STRAF: 10 JAAR CEL, 1000 ZWEEPSLAGEN (intussen omgezet in stokslagen), 194.000 EURO BOETE EN 10 JAAR REISVERBOD
Raif zit nog steeds in de cel en is volgens zijn vrouw, Ensaf Haidar, enorm depressief.
https://www.amnesty-international.be/nieuws/de-strijd-voor-raif-badawi-gaat-voort-in-2020 - Loujain al-Hathloul, een van de 11 vrouwelijke mensenrechtenactivisten uit Saudi-Arabië die gearresteerd waren vanwege vreedzame protesten voor meer vrouwenrechten. 3 van hen zijn tussen vrijgelaten, de overige vrouwen nog niet.
Op 15 mei 2018 werd Loujain gearresteerd, samen met zes andere vrouwenrechtenactivisten. De redenen voor de arrestatie werden niet officieel naar buiten gebracht. In maart 2019 werd toch een rechtszaak ingeleid, waar bleek dat ze werd aangeklaagd omwille van haar vrouwenrechtenactivisme. Sinds april 2019 wordt ze in isolatie gevangen gehouden en volgens haar jongere zus Lina gefolterd. Lina al-Hathloul voert campagne om haar vrij te krijgen. -
Ook journalist, schrijver en voorvechter voor de rechten van Palestijnen Abdullah al-Duhailan en Fahad Abalkhail zijn vastgezet. Laatstgenoemde steunde de campagne voor het recht van vrouwen om auto te rijden.
Iran:
- Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh, recent veroordeeld tot 33 jaar cel en 148 zweepslagen voor haar vreedzame mensenrechtenwerk. Ze protesteerde tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen en tegen de doodstraf. In maart 2019 is zij tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld.
https://www.amnesty.nl/actueel/iran-schandelijke-straf-van-33-jaar-en-148-zweepslagen-voor-advocaat-sotoudeh