Amnesty Gooi Noord

Een subgroep van de Amnesty groep in Huizen en Gooi Noord schrijft specifiek brieven voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het Midden Oosten en Noord Afrika.

Zo wordt actie gevoerd voor gevangenen en voor eerlijke processen in Marokko, Egypte, Saoedi-Arabië, Iran en Israël:

Marokko:

 • Ali Aarass is eindelijk vrijgelaten, zie laatste nieuws. Op 2 april is Ali Aarass vrijgelaten uit een gevangenis in Marokko. Hij heeft na een schimmig proces 12 jaar vastgezeten waarvan lange tijd in eenzame opsluiting. Begin juli 2020 is hij, na vertraging vanwege de coronamaatregelen in Marokko eindelijk teruggekeerd naar zijn familie in België en verblijft hij bij vrienden van de familie.

 • We voeren actie voor mensen die slachtoffer zijn of dreigen te worden vanwege de onrusten in het Rif gebergte en de gevangen journalisten en vreedzame demonstranten vrij te laten.
  https://www.amnesty.nl/actueel/marokko-journalisten-vreedzame-demonstranten-vrijlaten

Egypte:

Saoedi-Arabië:

 • Raif Badawi is veroordeeld voor het vreedzaam uiten van zijn mening op een online debatforum dat hij zelf had opgericht, de 'Free Saudi Liberals'. Raif pleitte in zijn blogposts voor waarden als vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en rechten van minderheden. Vanwege zijn 'liberale' opvattingen en zijn kritiek tegen de regering en religieuze gezaghebbenden werd hij veroordeeld voor het 'beledigen van de islam'. 
  ZIJN STRAF: 10 JAAR CEL, 1000 ZWEEPSLAGEN (intussen omgezet in stokslagen), 194.000 EURO BOETE EN 10 JAAR REISVERBOD 
  Raif zit nog steeds in de cel en is volgens zijn vrouw, Ensaf Haidar, enorm depressief.
  https://www.amnesty-international.be/nieuws/de-strijd-voor-raif-badawi-gaat-voort-in-2020

 • Loujain al-Hathloul, een van de 11 vrouwelijke mensenrechtenactivisten uit Saudi-Arabië die gearresteerd waren vanwege vreedzame protesten voor meer vrouwenrechten. 3 van hen zijn tussen vrijgelaten, de overige vrouwen nog niet.
  Op 15 mei 2018 werd Loujain gearresteerd, samen met zes andere vrouwenrechtenactivisten. De redenen voor de arrestatie werden niet officieel naar buiten gebracht. In maart 2019 werd toch een rechtszaak ingeleid, waar bleek dat ze werd aangeklaagd omwille van haar vrouwenrechtenactivisme. Sinds april 2019 wordt ze in isolatie gevangen gehouden en volgens haar jongere zus Lina gefolterd. Lina al-Hathloul voert campagne om haar vrij te krijgen.

 • Ook journalist, schrijver en voorvechter voor de rechten van Palestijnen Abdullah al-Duhailan en Fahad Abalkhail zijn vastgezet. Laatstgenoemde steunde de campagne voor het recht van vrouwen om auto te rijden.

Iran: