Amnesty Gooi Noord

Amnesty Huizen & Gooi Noord organiseert schrijfwedstrijd met als thema "Op de vlucht" 

vluchtelingen_prikkeldraad.jpg

Toelichting beeld: vluchtelingen proberen onder een hek door te kruipen aan de grens tussen Hongarije en Servië, zomer 2015.

Verhalenwedstrijd "Op de vlucht"

Vluchten is van alle tijden. Om aandacht te vragen voor de mens achter de vluchteling organiseert Amnesty International Huizen & Gooi Noord een schrijfwedstrijd waarbij er enige binding is met het Gooi (bijvoorbeeld wonen, werken in 't Gooi, of ook dat het verhaal zich daar afspeelt). 
Dus: ben je een vluchteling, ken je een vluchteling of wil je je fantasie ongebreideld aan het werk zetten? Doe dan mee met deze wedstrijd met als thema ‘Op de vlucht’ en schrijf een verhaal van 1.000-1.500 woorden. Stuur dat uiterlijk 15 februari naar amnestyhuizengooinoord@gmail.com. Als je een passende (rechtenvrije)  illustratie bij je verhaal hebt, is het fijn als je die mee kunt sturen. 
Met je deelname maak je niet alleen kans op publicatie in een verhalenbundel, het beste verhaal wordt beloond met een boekenbon van € 50,=.

Voorwaarden

 1. Stuur je verhaal uiterijk 15-2-2023 in als word bestand met lettertype Times New Roman 12, zonder tabs. Vermeld in het word bestand géén naam.
 2. Iedere schrijver kan maximaal twee verhalen insturen
 3. Verhalen zijn geschreven in de Nederlandse taal
 4. Deelnemen is mogelijk vanaf 18 jaar en ouder
 5. Door deelname aan de wedstrijd ga je akkoord met plaatsing in de bundel Op de vlucht
  In deze bundel worden ook een aantal verhalen (buiten mededinging) opgenomen van leden van het Huizer Schrijversgilde.
 6. De verhalen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit drie leden van Amnesty Huizen-Gooi Noord, allen met een taalkundige achtergrond, te weten Hans van Driel, Jac Reniers en Sacha Voogd.
 7. De officiële uitslag met de presentatie van de bundel wordt bekendgemaakt op 31 maart 2023 om 16 uur bij boekhandel Flevo in Huizen
 8. Over de uitslag wordt niet verder gecorrespondeerd.

Deze wedstrijd is aangemeld bij https://Schrijvenonline.org, waar je informatie vindt over alles wat met schrijven te maken heeft.  

Prijsuitreiking en publicatie boek "Op de vlucht"

Op 31 maart 2023 16 uur vindt bij Boekhandel Flevo in Huizen de prijsuitreiking plaats en wordt het boek "Vluchtelingen in 't Gooi" gepubliceerd. Bekijk de informatie op Facebook en deze website https://huizen.amnesty.nl voor nadere informatie.

Achtergrondinformatie - Wie is een vluchteling?

VN-Vluchtelingenverdrag (1951): ‘Vluchtelingen zijn mensen die hun land hebben verlaten omdat ze vrezen voor vervolging vanwege hun ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of omdat ze behoren tot een bepaalde sociale groep.’ Migranten is de naam voor mensen die vluchten vanwege natuurrampen. In de praktijk is er weinig verschil.

Nog nooit waren er sinds de Tweede Wereldoorlog zoveel vluchtelingen: eind 2021 waren zo’n 90 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. Nooit eerder telde UNHCR zo veel mensen op de vlucht. Sindsdien zijn er alleen maar vluchtelingen bijgekomen, o.a. door de oorlog in Oekraïne zijn er 7 miljoen mensen die Oekraïne ontvlucht zijn (vluchtelingen) en 6 miljoen mensen die in hun eigen land gevlucht zijn (ontheemden)

Het aantal van nu al ruim 100 miljoen mensen op de vlucht bestaat uit de volgende vier groepen:

 1. Vluchtelingen: zo'n  35 miljoen vluchtelingen: dit zijn mensen die hun land ontvlucht zijn.
 2. Binnenlands ontheemden: het grootste gedeelte van de mensen op de vlucht (ruim 60 miljoen mensen) zijn ontheemden: mensen die op de vlucht zijn in hun eigen land.
 3. Asielzoekers: In 2020 hadden 4,6 miljoen mensen een asielaanvraag lopen in een ander land.
 4. Daarnaast hadden in 2020 in totaal 4,4 miljoen miljoen Venezolanen hun land verlaten.

 

top5_vluchtelingenlanden.jpgTop5_opvanglanden_vluchtelingen.jpg

Vanwege het conflict in Syrië en de grote humanitaire ramp zijn twee van de drie Syriërs ontheemd of op de vlucht. De Syrische exodus wordt geschat op ruim 12 miljoen vluchtelingen waarvan bijna 5 miljoen naar het buitenland zijn gevlucht

Situatie in Syrië onleefbaar: op onderstaande foto zie je mensen die wegvluchten na een bombardement. De regering Assad is erg omstreden,  want het zet onder andere zeer dodelijke clusterbommen in tegen de eigen burgers. 

Vluchtelingen_rennen.jpg